logo_aj_blanc.png

santjust.cat

medi ambient

Comunitat Energètica

Comunitat energètica Les Escoles
Participa en el primer projecte d’autoconsum d’energia compartit amb la ciutadania de Sant Just Desvern
Què és una comunitat energètica?

Consisteix en una cessió de part de l’energia elèctrica generada a partir d’una instal·lació fotovoltaica (de 60 kW de potència). En aquest cas, se situarà a la coberta de l’equipament municipal de Les Escoles.

Aquesta comunitat es constituirà de la mà d’Elecsum, una empresa de serveis energètics integrals especialitzada en el mercat de l’autoconsum fotovoltaic i les comunitats solars.

Com m’inscric?

Preinscripcions en línia (del 21 de desembre de 2023 al 31 de març de 2024)

També hi ha l’opció de fer la preinscripció de manera presencial, mitjançant cita prèvia amb el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Caldrà aportar el DNI, NIE o passaport i la darrera factura d’electricitat.

Motius per apuntar-se a la primera comunitat energètica de Sant Just:
  • Per participar en la transició energètica
  • Per lluitar contra el canvi climàtic
  • Per reduir la despesa energètica amb l’autoconsum

Qui hi pot participar?

Qualsevol persona empadronada al nucli urbà de Sant Just Desvern, amb un subministrament d’electricitat al seu nom (amb menys de 15 kW contractats). No cal ser propietari/a de l’habitatge, només cal que el contracte vigent estigui a nom de la persona sol·licitant.

Un procediment de concurs públic establirà les bases i els criteris per prioritzar l’elecció de les persones participants. Entre d’altres, en aquest primer projecte es prioritzaran els habitatges en edificis plurifamiliars, amb una reserva per a famílies en risc de vulnerabilitat energètica.

Per participar d’aquesta iniciativa no cal canviar de companyia elèctrica ni suposa la instal·lació de cap aparell al punt de subministrament. L’energia es comparteix a través de la xarxa elèctrica existent i el repartiment es fa de manera telemàtica a partir del registre horari dels comptadors de cada participant per tal que en les factures es vegi reflectit el descompte corresponent a l’energia consumida o la possible compensació pels excedents.

Acompanyament personalitzat
  • Per participar en la transició energètica
  • Per lluitar contra el canvi climàtic
  • Per reduir la despesa energètica amb l’autoconsum
  • Per combatre la pobresa energètica
Quin cost i quin estalvi suposarà?

Una part de l’energia generada es destinarà al propi equipament, reduint el consum i la despesa energètica municipal.

L’estalvi en el consum d’energia per a cada persona dependrà de diversos factors: el preu de l’energia, la tarifa o el grau d’aprofitament de l’energia solar en funció del patró de consum.

Una taxa municipal establirà el cost anual per tal de fer efectiva la cessió d’ús d’una part de l’energia produïda mitjançant un contracte per a un any, renovable fins a un màxim de 4 anys. Aquest contracte estarà bonificat en cas de ser una família en risc de vulnerabilitat energètica.

Quan es posarà en marxa?

Durant l’any 2024 es preveu realitzar una prova pilot gratuïta d’un any. Aquesta prova pilot s’iniciarà un cop finalitzada la instal·lació fotovoltaica a la coberta de Les Escoles en la modalitat d’autoconsum compartit. Aleshores, s’establiran la taxa i les bases del concurs públic per a la cessió d’ús d’una part de l’energia generada entre les persones inscrites.

Més informació

Punt d’Informació Energètica
Tel. 645 72 54 65
puntenergetic@santjust.cat

Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament
Tel. 93 480 48 00,
De dilluns a divendres de 9 a 14 h
www.santjust.cat

Elecsum
www.elecsum.com

I properament…
Aquest projecte neix amb la intenció de ser el primer d’una comunitat energètica més àmplia. L’objectiu és compartir energia neta amb la ciutadania a partir de noves instal·lacions fotovoltaiques municipals.
Desplaça cap amunt